EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация
КУКЕРЛАНДИЯ - ФЕСТИВАЛЪТ

В медиите

Видео

История

Организатори

Отличителни черти

Снимки

  НАЧАЛО > КУКЕРЛАНДИЯ - ФЕСТИВАЛЪТ

 

logo_blank01

 

 

 

Международен маскараден фестивал

 

„КУКЕРЛАНДИЯ” – ГР. ЯМБОЛ

 

 

 

Когато фестивалът е живот

 

 

 

Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище.

 

Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

 

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите за прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

 

По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи.

 

Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2018“ участваха над 80 групи.

 

Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитието пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.

 

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

 

От 28 февруари до 03 март 2019г. ще се проведе ХХ-то юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Заповядайте!


       Попълнете вашата заявка за участие тук

 
 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.