EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация
ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ

Елхово

Стралджа

Тунджа

Ямбол

  НАЧАЛО > ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ > Тунджа > Козарево

         Кукерският празник в село Козарево е възникнал през 1954 г. Тази  традиция е жива и до ден днешен и жителите на нашето село са горди и с удоволствие се наслаждават на артистичността и красотата на нашите кукери.
           Всяка година през първата седмица на месец март селото ни се оглася от звъна на хлопките. Група млади мъже се събират на центъра в селото рано сутрин и огласяни с тъпан и гайда тръгват от къща на къща за да прогонят злите духове. Те се ръководят от организатора на кукерската ни група. Във всяка къща кукерите се посрещат от добри стопани, които са приготвили за тях вкусна погача, бъклица вино, суджук и дар за булката. Кукерите гонят злите духове от дома със своя идентичен танц, булката пожелава на стопаните берекет и здраве през цялата година, прогонва с метлата лошотиите и излиза от дома по живо по здраво. И така до късният следобед, когато на центъра на селото нетърпеливата публика вече се е събрала в очакване на изпълнение на кукерският обичай. Пред групата върви гайдарджия и тъпанджия, които със своята музика предизвикват аплодисментите в публиката. Отдалече се чува и звъна на кукерските хлопки. Цялата група се подрежда на центъра, булката и годеника с помощта на своите волове заорават нивата, после се засява и се казва молитва за берекет: "Хайде Боже поможи да напълним хамбарите с жито и бъчвите със вино! Е-хе-хеееееееее!" Импровизира се раждане на първа рожба на нивата и според ситуацията в нашата родина се изпълнява сценка, с която се осмива положението. На края всички зрители заедно с кукерите се хващат на хорото. В този момент, който успее да открадне булката от годеника избягва от хорото и когато кукерите усетят липсата й тръгват да я търсят. Всичко това е придружено с много смях и емоция.                 
         Всяка година този празник на кукерите се възражда благодарение на ентусиазма и желанието на хората в селото. Кукерският обичаи е дълбоко  в съзнанието на всеки козаревски жител, предава се и ще продължи да се предава от поколение на поколение. Това е традицията, която се е съхранила в село Козарево и е идентична със самото си изпълнение само за нашето село. 


 

 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.