EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация
ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ

Елхово

Стралджа

Тунджа

Ямбол

  НАЧАЛО > ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ > Тунджа > Маломир

 

Кукерската група е съставена от младежи при младежки клуб „Карапча”, с ръководител Христина Димова. Групата е възстановена през 2012г., след като през 1987 г. традицията е прекъсната.Кукерските игри в с. Маломир датират от 19-ти век и имат богато минало. В селото по традиция кукерите играят преди Месни заговезни.Обичаят се състои в обикаляне на къщите из селото, не трябва да остане дом, в който да не е прогонено злото и да не е достигнала благословията за благополучие, плодородие и здраве на хората и добитъка.Облеклото на кукерите е местно, традиционно за селото, на главите си носят високи страшни маски украсени с огледала, цветя и забрадки, наречени килефи . Те разлюляват хлопките, гонейки злите сили.

След обиколката се събират на мегдана в селото и изпълняват ритуала „засяване и заораване” за плодородие и берекет.Характерни за обичая са следните персонажи: кукерска булка, стопанин, стопанка, деца  и поп.

Кукерите на с. Маломир показват, че нищо не е забравено след дългото прекъсване.Община „Тунджа” ги награди за цялостно представяне с награда „Лауреат на Кукерландия“ за 2012 г. През 2013 г. - на „Кукерландия“, гр. Ямбол групата е наградена с голямата награда на кмета на гр. Ямбол; на международен фестивал в гр. Стара Загора групата получи първо място в раздел автентични костюми; на общинския празник на община Елхово с. Маломир получи диплом „Лауреат на Бояново”.През 2014 г.- групата се завърна от участието си в „Сурва”, гр. Перник със сребърен медал за атрактивност; групата представи община „Тунджа“ в Брънище, Република Румъния.На маскараден фестивал „Кукерландия”, гр. Ямбол за 2014 г. кукерите спечелиха първа награда и индивидуална награда за най –добра кукерска булка.На общинските фестивали на община Стралджа и Елхово спечелиха специалните награди на кметовете.През 2015 г. - групата  се завърна от участието си на фестивала в Турия   с първо място за автентичност и грамота; в Твърдица групата спечели отново I-во място за пресъздаване на обичая заораване и засяване за плодородие и берекет. В Стралджа, Бояново и Кабиле кукерската група спечели награди за атрактивност и най-добра кукерска маска.На международния фестивал „Кукерландия“, гр. Ямбол за 2015 г. кукерите на с. Маломир спечелиха голямата награда за цялостно представяне. През 2016 г. кукерската група печели първа награда и грамота от ММФ „Кукерландия“.През 2017 г.- трета награда и грамота от ММФ „Кукерландия“.

 

 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.