EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация
ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ

Елхово

Стралджа

Тунджа

Ямбол

  НАЧАЛО > ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ > Тунджа > Кабиле

         Кукерската група при НЧ „Напредък – 1930“, с. Кабиле, община „Тунджа“, област Ямбол

Ръководител: Димитър Райчев  
        Кукерската група при Народно читалище „Напредък – 1930“ – село Кабиле, община „Тунджа“ участва във всички общински, регионални и международни кукерски празници. На Заговезни кукерите се събират рано сутринта в центъра на село Кабиле, където става краденето на кукерската булка. Кукерът, който пръв стигне до нея, я води през целия ден. Кукерите се разделят на групи и тръгват из селото, където играят за здраве, берекет и прогонване на всичко лошо. Преданието, че кукерите прогонват със своята игра злите духове отваря широко вратите на стопаните. Когато влизат в къщите стопаните ги даряват с пари, яйца, вино, луканка. След като обходят всички къщи кукерите се връщат в центъра на селото, където става заораването и засяването на кукерската нива. След засяването, сеячът хвърля крината, за да се види какъв ще е берекета през годината. Един кукер спира крината, сеячът я спира и казва: «Ехе-хей, голям берекет ще има!“ След заораването и засяването булката, придружавана от воловете и орачът, произнася благословия. После започва кукерското хоро. Една част от кукерите си снемат маските. Всеки кукер, който си снеме маската от главата я целува, поставя я на земята и се хваща на хорото. Хващат се и други хора от публиката.                           
         Кукерската група от село Кабиле е носител на редица престижни награди от фестивали в България и чужбина: първи награди от Международен маскараден фестивал „Старчевата“ -град Разлог, от „Сурва“ в град Перник, от Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол, специална награда на кмета на община „Тунджа“ от „Кукерландия“ – Ямбол, специална награда на кмета на Перник от „Сурва“.
         Групата е лауреат и носител на „Златна брадва“ от град Закопане, Полша. Кукерската група при Народно читалище „Напредък – 1930“ – село Кабиле е със сертификат за качество „представителна“, получен през 2014 година.


 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.