EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация
ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ

Елхово

Стралджа

Тунджа

Ямбол

  НАЧАЛО > ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ > Стралджа > Град Стралджа

 

Всяко година в първите дни на пролетта маскирани мъже тръгват из Стралджа, гърмят хлопки, бляскат огледала, вият се кордели. Надянали от страшни, по-страшни маски кукерите влизат във всеки дом, вдигат шум до Господа и гонят злите духове. Такава е традицията. Не напразно стралджанския край всички го знаят като Кукерландия. А стопаните даряват кукерите с яйце или наденичка, с пари или ги черпят с вино. Тъй е било преди векове, така е и днес. Млади мъже нахлузват гугли и капашони, мятат на раменете тежки губери, провесват на здрави мъжки хълбоци по три реда хлопки и излизат на кукерско хоро водено от булката. Стралджанци всяка година държат да чуят благословията й за здраве и берекет. Освен Кукеровден в Стралджа , когато домовете се обикалят от групи към читалищата, общината организира и Общински кукерски празник, в който участват групи от селата на общината и съседни общини. Тук приемствеността е в пълна сила, защото във всяка от групите участват и малки деца, не е изключение с кукерски одежди да се обличат и момичета.

 

Кукерите са част от здравия корен на стралджанци. И би било странно ако пролетта започне без песента на хлопките. Традицията повелява маскираните мъже да заиграят след Заговезни. А дотогава има достатъчно време мераклиите да стегнат костюмите. Това съвсем не е лесна работа. В подготовката се включват майки и баби, бащи и дядовци. Всъщност любовта към кукерите се предава от стар на млад, както и кукерските одежди. Тук има фамилии, които са известни с майсторлъка си да подготвят кукерите. А, за да е пълно удоволствието, бащата играе, с него и синът му, може дори да е на 2-3годинки. Пак му подготвят красива гугла, че и хлопки опасват на детското кръстче.

 

Костюмът на кукерите от дядово време/ около 1900година/ бил задължителен. Кукерите играели наметнати с покрови- губери, наметала, на кръста с много хлопки: 120-180, ако са тракички, по 60-ако са големи хлопала./Т.Тончев, баш кукера на Стралджа, тартор на маскираните мъже, е играл и със 210,като всяка година купувал различни хлопки/. Кукерите били обути със свински цървули/, за да им е по-леко да бягат/ и с геги в ръцете. Под хлопките слагали завески, като къси панталонки, за да не ги удрят хлопките в краката. Самите хлопки се държали на герданета, целите в синци. Маските били страшни- от животински кожи, рога, перушини и кратуни. Срещали се и кукери-циклопи, с по едно око. И обезателно под покровите имало гърбици, за да се промени фигурата, походката и никой да не познае кой играе под маската. По гърбиците ги биели с джумуците /пръчка с топка на върха/. И още нещо-старите хора разказват, че покукеровден тук ставали най-големите боища между кукерите от двете махали.

 

Около 1930-1936г. мераклиите кукери свалили гърбиците, сложили бели фланели, потърсили още повече красота в маските, навлезли и високите гугли, чаталати гугли- с по 2-3 чатала. А за да се различават от кукерите на останалите села все пак стралджанските оставили една подробност- гуглите тук се изработвали само на черна основа.Тарторът на кукерите разказва, че хлопките се събират от стадо на стадо/ всяко стадо има хлопки в един тон-глас и по него овчарят си ги разпознава/. Хлопките могат да бъдат само в тон “ре” или “фа”. Кукерите играят винаги след Заговезни и според обичая до 12ч. през нощта ходят маскирани, а едва след това надяват кукерските костюми. И днес още се помни приказката, че “кукера излиза от боклука” и дръннат ли хлопките му никоя зла сила не може да владее. Навремето турците напускали Стралджа по Кукеровден от страх.

Тежко му, който се изпречи срещу кукерите! Те винаги  играят в група, а ритмичния звук на тъпана е паролата, която ги информира за събиране , за пръскане, за оказване на помощ един на друг, та дори и за наличие на домакин с добро вино и тежко мезе. 

Има много да се разказва за обичая по заораване и засяване на кукерската булка, за благословията й, за кражбата, която й устройват зрителите, за да стане голямата гонка на маскираните, за кукерското хоро- талимата, издирено и възстановено от хореографа Тончо Тончев… хоро, което и до днес се играе само в Стралджа. 

 

Кукерите задължително спазват определени правила. Има поверие, че стопанин, който не почете кукерския празник и тръгне на работа в този ден, няма да му върви. А кукерите, ако го срещнат, колата му ще счупят, дрехите му ще скъсат. Жените на този ден не бива да перат. Ако между кукерите се промъкне немаскиран мъж и той си пати. Дават му в ръце труп на животно и цял ден трябва да го разнася.

 
 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.