EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация
ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ

Елхово

Стралджа

Тунджа

Ямбол

  НАЧАЛО > ЯМБОЛСКО - ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ > Тунджа > Генерал Инзово

         Обичаят „камила” води началото си от далечното минало. По спомен на стари хора този обичай се е празнувал и през турското робство.
         Поводът за възникване и празнуване на обичая идва от това, че в миналото всички стоки от първа необходимост за населението са се доставяли от камилски кервани по цялата Югоизточна България. Група камили, водени от един камилар и едно магаре пренасяли стоки от град Пловдив и снабдявали населението с различни стоки.
         В знак на благодарност местното население създало обичая „камила” който се празнува столетия наред. Това е един оригинален и уникален обичай, единствен по рода си в село Генерал Инзово. Извършва се на Васильовден.
         Главно действащо лице е деведжията. Придружават го двама папуци. Облечени са с овчи кожуси, с вълната навън. Деведжията е с насаждено лице, с верига на кръста вместо колан, топуз и дървена сабя.В ритуала се използват гръцки и турски думи.
         Самата камила е направена от дървена рамка, покрита с козяк. Окичена е с 6 – 7 звънеца, конска опашка, а отпред на прът е поставена главата, покрита с овча кожа.
         Групата камилари се предвожда от гайдарджия и тъпанджия. Най- голям интерес представлява диалогът между деведжията и домакина на къщата. Вечерта преди Васильовден цялата група обикаля всички къщи от селото. Стигайки до поредната къща деведжията иска разрешение от стопанина да отседнат в дома му, за да си почине камилата. Правят се различни ритуали.
         След обиколка на всички къщи вечерта на другия ден сутринта камиларите и жителите на селото се събират на площада на селото, повтарят ритуала. Играе се общо хоро, наречено от местните „ камилската”.


 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.