EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация
КУКЕРИТЕ В ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ

с. Веселиново

с. Гen. Инзово

с. Кабиле

с. Козарево

с. Могила

с. Победа

с. Търнава

с. Чарган

с. Челник

Стралджа

  НАЧАЛО > КУКЕРИТЕ В ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ > с. Победа

АНОТАЦИЯ

НА СЪСТАВА „КУКЕРИ” ПРИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”, СЕЛО ПОБЕДА, ОБЩИНА „ТУНДЖА”

Един празник, който е жив и до днес е „Кукеров ден”. Той води началото си от далечното минало, когато турците са давали право на българите един ден в годината да са свободни, да правят каквото искат, без действията им да бъдат наказуеми от закона. В този ден всеки може да се маскира така, че никой да не го познае и разобличи. Но най – главната функция на този обичай е прогонването на злите духове с демонични маски и пожеланията и благословите за берекет, здраве и спорна и добра година.
       
Възстановяването на кукерските игри в село Победа е поставено през 1960 година от основателя и ръководител на състава Васил Марков. Самият ръководител на състава изработва собственоръчно маските. Неговият стремеж е да се направят много демонични и зли маски, които да прогонят злото и да дойде доброто. В момента ръководител на състава е Тодор Борисов, който е участник в колектива – „годеникът”. Членовете на колектива са от 40 до 100 участника.
       
Колективът е носител на много златни медали, морални и материални награди: Копривщица, с. Дълбоки, Симитли, Черничене, Перник, Димитровград, Стралджа, Бояново, София, Варна и други.
       
Съставът „Кукери” при Народно читалище „Васил Левски”, село Победа, община „Тунджа” има заснети над 10 филма по БНТ и БТВ град София.
       
Колективът представя обичая „Заораване и засяване” с благословия за здраве и берекет.
       
Характерно е, че в обичая участват следните персонажи: мечка, магаре, мечкадар, булка и годеник.
        
Кукерският състав на село Победа традиционно празнува „Кукеров ден” през първата  събота и неделя на месец февруари.

ЧИТАЛИЩЕН СЕКРЕТАР:Донка Матева

   

 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.